Yaprak Ciğer Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Yaprak Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Ciğer

Edirne mutfağının en ünlü ve en sevilen lezzetlerinden biri olan yaprak ciğer, incecik kesilmiş dana ciğerinin kızartılması ile hazırlanan bir yemektir. Bu özel lezzet, adını ciğerin kağıt inceliğinde kesilmesinden almaktadır. Türkiye'nin lezzet haritasına Edirne'den giren yaprak ciğer, aynı zamanda kentin sembolik festivallerinden birine de ismini vermiştir.

Yaprak Ciğer İçin Gerekli Malzemeler

  • 500 gram dana ciğeri
  • Bol miktarda sıvı yağ
  • Un ve tuz

Yaprak Ciğerin Hazırlanışı

Yaprak ciğer yapmak için öncelikle seçilecek ciğerin süt danasından alınması önerilir. Sinirleri alınan ciğerin zarının dikkatlice çıkarılması gerekmektedir. Bu işlem, ciğerin yumuşak dokusunu korumak için önemlidir. Ciğerin ince yaprak biçiminde doğranabilmesi için çok keskin bir bıçağa ihtiyaç vardır. Aksi takdirde, tek hamlede ince dilimler kesmek mümkün olmayacaktır.

Ciğeri kasabınıza sinir ve zarından ayırttıktan sonra, evde soğuk su içinde kanının çıkması için 1-2 saat kadar bekletin. Bunun için buzlu su da kullanabilirsiniz. Süzdürüp kuruladığınız ciğeri, buzdolabının buzluk bölümünde dondurup sertleşmesini sağlayın. Yaprak ciğer hazırlamadan önce buzluktan çıkarıp ince yaprak dilimler şeklinde kesin.

Tavaya koyulacak yağın bol ve iyice kızmış olması gerekmektedir. Hazırladığınız yaprak ciğerler tavaya tepeleme bir şekilde konulmamalıdır; böylece birbirine yapışmaları önlenir. Porsiyonluk oranlarda tavaya alınan ciğerler sürekli ters yüz yapılmalı ve zaman zaman üstüne tavada bulunan yağdan kaşıkla gezdirilmelidir. Birkaç dakika kadar kızgın yağda çevrildikten sonra fazla yağları süzülüp servis tabağına alınır.

Güneşte kurutulup kızartılmış acı sivri biberler, temiz bir yağda birkaç dakika kavrulup servis tabağına konur. Edirne yaprak ciğerinin yanında fasulye piyazı, sumakla tatlandırılmış piyazlık doğranmış soğan, Trakya'ya özgü sirkeli domates sosu ya da koyun yoğurdu önerilir.

Yaprak Ciğer Nasıl Yapılır?

Ciğeri kasabınıza temizletip, parmak şeklinde şeritler ve yaprak yaprak dilimletin. Üstüne parmak uçlarınızla bir miktar tuz gezdirin. Porsiyonluk oranlarda ciğeri bol un içinde unlayın. Fazla unları silkeleyip, tavada kızmış bol yağa atın. Ara sıra delikli kepçe yardımı ile yağda ters yüz edin ya da ciğerlerin üstüne tavada bulunan kızgın yağdan atın. Fazla kurumasına müsaade etmeden ciğerlerinizi kızgın yağ tavasında 3-4 dakika kadar pişirin. Fazla yağlarını delikli kepçe yardımı ile süzdürüp, kağıt peçete serilmiş olan servis tabağına koyun. Burada da fazla yağlarını emdirdiğiniz ciğerleri, güneşte kurutulup kızgın yağda 1-2 dakika kavurduğunuz acı biber ile servise alın.

Yaprak ciğer, doğru yöntemlerle hazırlandığında lezzeti ve yapılış kolaylığı ile sofralarınızın vazgeçilmezi olacaktır. Edirne'nin bu özel lezzetini evinizde denemek için yukarıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuk Ciğeri Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğeri Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Faydaları Nelerdir?

Ciğer Faydaları Nelerdir?

Ciğer Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ciğer Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ciğer Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ciğer Besin Değeri Nelerdir?

Ciğer Besin Değeri Nelerdir?

Güncel

Ciğer Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Izgara Tarifi ve Malzemeleri