Arnavut ciğeri, birçok kişi tarafından beğenilen ve sakatat grubu içinde yer alan bir et türüdür. Hazırlanma usulüne ve yapıldığı bölgeye göre farklı yöntemlerle hazırlanıp tüketilen ciğer çeşitleri bulunmaktadır. Arnavut ciğeri, tam anlamıyla bir demir deposudur. Ciğer, kimyasal etmenler ve ilaçlar gibi zararlı olabilecek birçok zehri etkisiz hale getirir ve vücuttaki toksinlerin atılmasında yardımcı olur. Aynı zamanda kansızlık rahatsızlığı olanlara iyi gelir ve görme yetisini iyileştirir. Arnavut Ciğerinin Besin Değerleri Arnavut ciğeri, protein, folik asit, potasyum, fosfor ve demir açısından zengindir. Ancak yağ, kolesterol ve tuz oranı oldukça yüksektir. Kilo kontrolü yapanlar için dikkat edilmesi gereken bir besin kaynağıdır. Arnavut ciğerinin pişirme tekniği genellikle kızartma olduğu için formunu koruyanlar için tüketimini sınırlamak iyi bir tercih olabilir. Tüketimi söz konusu olduğunda, düzenli egzersizlerin artırılması önerilmektedir. Merak edilen kalorisi ise 100 gramlık Arnavut ciğeri tüketiminde 277 kalori olarak belirlenmiştir. 100 Gram Arnavut Ciğerinin Besin Değerleri
Gebelikte Arnavut Ciğeri Tüketimi Arnavut ciğerinin tek sakıncası, gebelik döneminde aşırı tüketiminden kaynaklanmaktadır. İçerisinde bulunan A vitamini ve beta-karoten maddesi, zararlı bir şekilde birleşerek bebeğe zarar verebilir ve erken doğumlara sebep olabilir. Ayrıca ilaç kullanan kişilerin de ciğer tüketmemesi önerilmektedir. Ek olarak, Arnavut ciğeri, yüksek kolesterol ve yağ içeriği nedeniyle kalp sağlığına dikkat eden bireyler için de sınırlı miktarda tüketilmelidir. Bu besin, dengeli bir diyetin parçası olarak ölçülü bir şekilde tüketildiğinde, sağlığa pek çok fayda sağlayabilir. Ancak, her besinde olduğu gibi, tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir. |