Ciğer Sarma Ciğer sarma, Türkiye'de en çok Edirne yöresine ait bir Trakya mutfağı yemeğidir. Aslında içeriği, kullanılan malzemeler ve yapım aşamaları göz önüne alındığında daha çok bir Rumeli mutfağı ürününe benzer. Çünkü sakatatlar en çok Rumeli mutfağında kullanılır. Eski zamanlarda ciğer sarma özellikle Hıdrellez zamanında yapılır ve komşulara dağıtılırdı. Ciğer sarma yapılıp dağıtılması aynı zamanda bir statü göstergesi olarak algılanıyordu. Özellikle Osmanlı mutfağı yemeği yapılan restoranlarda bulabileceğiniz ve severek tüketebileceğiniz yiyeceklerdendir. Ciğer Sarma Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Ciğer Sarma Yapımı İlk olarak, kuzu gömleği bir tepsiye alınır ve üzerine kaynar su ilave edilerek çözülmesi beklenir. Bu esnada, bir adet kuru soğan soyulur ve küçük küpler halinde yemeklik doğranır. Derin bir tavaya doğranan soğanlar alınır ve üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ ilave edilir. Bir fincan dolmalık fıstık da eklenir ve ocağa alınarak pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından bir takım kuzu ciğeri küçük kuşbaşı şeklinde doğranır ve tavaya ilave edilerek sürekli karıştırılarak kavrulur. Bir buçuk su bardağı pirinç iyice yıkanır ve nişastasından arındırılır. Pirinçler süzülür ve tavaya ilave edilir. Pirinç kavrulurken ara sıra çevrilir. Bu sırada yeşil soğan ve dereotu yıkanır ve ince ince doğranarak tavaya ilave edilir. Ardından tuz, karabiber ve bir çay kaşığı kuru nane eklenir. İç pilav pişirir gibi kaynar su ilave edilir ve pişmesi için kapağı kapatılarak kısık ateşte pişirilir. Pişme işlemi tamamlanınca on dakika kadar dinlendirilir. Bu esnada çözülmüş olan kuzu gömlekleri on beş santimetre kareler şeklinde kesilir. Kare olmasına özen gösterilir ki içini doldururken sıkıntı yaşanmasın. Tek tek bu kareler doldurulur ve sarılır, fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine bir yumurta sarısı sürülür ve yüz seksen derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Ardından servis edilebilir. Ekstra Bilgiler Ciğer sarma, yüksek protein ve demir içeriğiyle besleyici bir yemektir. Ancak sakatatların yüksek kolesterol içeriği nedeniyle, özellikle kalp ve damar hastalıkları bulunan bireylerin dikkatli tüketmesi önerilir. Ciğer sarma, özel günlerde ve bayramlarda misafirlere sunulan geleneksel ve prestijli bir yemektir. Ayrıca, bu yemeğin yapımında kullanılan kuzu gömleği, ciğerin kurumasını önleyerek yemeğin daha lezzetli olmasını sağlar. |
Şâdnâk
21 Temmuz 2024 PazarCiğer sarma yaparken kuzu gömleğini çözdürdükten sonra tam olarak ne yapmamız gerekiyor? Körpe kuzu gömleğini keserken dikkat etmemiz gereken bir şey var mı?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Şâdnâk,
Ciğer sarma yaparken kuzu gömleğini çözdürdükten sonra dikkat etmeniz gereken birkaç önemli adım var. Öncelikle gömleği dikkatlice açarak düz bir zemine serin. Gömleğin ince ve narin yapısı nedeniyle yırtılmamasına özen göstermelisiniz. Gömleği keserken büyük parçalar halinde kesmek daha iyi olacaktır; bu, sarmayı daha kolay yapmanızı sağlar. Ayrıca, gömleği keserken bıçak yerine mutfak makası kullanmak daha kontrollü ve güvenli bir seçenek olabilir.
Kolay gelsin ve afiyet olsun!
Sevgiler,
Assistant