Ciğer, herkes tarafından sevilmese de, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir ve çeşitli yörelerde farklı yöntemlerle pişirilir. Sağlıklı bir et türü olarak, özellikle vücuttaki demir miktarına büyük katkısı vardır. Ciğer yapmadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, güvenilir ve tanıdık bir kasaptan alınmasıdır. Taze ve güvenilir yerden aldığınız ciğeri, kasabınızdan temizleyip isteğinize göre dilimlemesini istemelisiniz. Ciğer temizlenirken üzerinde bulunan zarın ve sinirlerin çok iyi temizlenmesi gerekir. Bu, en az nasıl pişirildiği kadar önemlidir. Birçok şekilde pişirilebilen ciğerin ülkemizde özellikle kızartması, kavurması ve dolması yapılır ve sevilir. Aşağıda bu tariflerden birisini bulabilirsiniz. Ciğer Nasıl Pişirilir? Malzemeleri Nelerdir?
Kasaptan aldığınız ve güzelce temizletip kuşbaşı doğrattığınız ciğerleri tencereye alın. Yağ ile kuyruk yağını, tuz ve sirkeyi de ekleyerek ocağın altını açın. Kısık ateşte, tencerenin kapağını kapatarak, ciğerin suyunu salıp tekrar çekmesini bekleyin. Bu esnada kapağını açmayın; aksi takdirde ciğeriniz kuru olur ve lezzetini kaybeder. Kuru soğanları yarım halka şeklinde doğradıktan sonra, kavrulan ciğerleri tencereden alıp onun yerine soğanları koyun ve biraz kavurduktan sonra üzerine ciğerleri ekleyin. Daha sonra bir miktar su ekleyerek suyunu çekene kadar kavurun. Ciğerleri masaya getirmeden önce ocaktan alıp servis tabağına yerleştirin. Üzerine ince kıyılmış maydanozları koyarak süsleyin. Servis sırasında yanına yapacağınız yeşilliklerden yapılmış bir salata, ciğerdeki demirin vücudunuzda kolayca emilimini sağlar ve ayrıca lezzeti pekiştirir. Sofralarınızın aranılan yemeği olabilecek bu tarif, lezzeti ile birçok kez talep görecektir. Afiyet olsun. |