Ciğer Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Ciğer Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Çorbası

Ciğer Çorbasının Tarihi

Ciğer çorbası, özellikle Rumeli mutfağında sıkça görülen çorbalardan biridir. Eskiden Bulgaristan'dan göç eden kişilerce sakatatlardan yapılırdı. Günümüzde ise hayvancılık yapılan bölgelerde daha yaygın olarak görülen ciğer çorbası, yöresel düğün yemeklerinde ve bayram sofralarında başlangıç olarak sofraları lezzetlendirmektedir. Ciğer yemeklerinin bir özelliği, baharatların ciğer piştikten sonra eklenmesidir. Vereceğimiz ciğer çorbası tarifinde de servisin son aşamasında karabiber ve pul biber eklenip servis edilir.

Ciğer Çorbası İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet kuzu ciğeri
  • 1 adet kuru soğan
  • 50 gr tereyağı (tercihe göre zeytinyağı)
  • 6 su bardağı et suyu
  • 4 çorba kaşığı sirke
  • 2 tane yumurta
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet taze nane
  • 3 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Yeteri miktarda tuz

Ciğer Çorbası Nasıl Yapılır?

Ciğerin zarı sökülüp küp küp doğranır. İyice yıkanıp süzülür. Maydanoz ve taze nane de yıkanıp ince ince doğranır. Bir tencerenin içerisine tereyağı konur. Bir adet kuru soğan soyulup yemeklik doğranır ve yağda kavrulmaya başlanır. Kavrulan soğanların üzerine doğranmış ciğerler eklenip 1-2 dakika çok kısık ateşte sotelenir. Ciğerleri fazla kavrulmamasına dikkat etmek gereklidir, zira ciğer kavruldukça sertleşir. Üzerine önceden hazırlanmış et suyu ve tuz ilave edilir. 10 dakika kadar pişirilir. Ciğerler pişerken o arada terbiyesi için, bir kabın içerisine 2 yumurtanın sarısı ve sirke konup iyice çırpılır. Kaynayan et suyundan 1-2 kaşık alınıp çırpılan harcın içerisine eklenir. 1 tatlı kaşığı tarçın atılır. Hazır olan terbiye azar azar kaynayan çorbanın içerisine karıştırılarak dökülür. İki-üç taşım daha kaynadıktan sonra çorba ocaktan alınır. İnce ince kıyılmış maydanoz ve taze nane üzerine serpiştirilir. 10 dakika dinlendirildikten sonra servis edilir. Servis için kaselere konduğu zaman çorbanın üzerine tarçın, pul biber ve taze çekilmiş karabiber eklenir.

Ekstra Bilgiler

Ciğer çorbasının sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Demir açısından zengin olan ciğer, kansızlık problemi yaşayanlar için ideal bir besindir. Ayrıca protein ve B vitamini bakımından da oldukça zengindir. Ciğer çorbasını yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, ciğerin fazla kavrulmaması gerektiğidir; aksi takdirde ciğer sertleşebilir ve çorbanın lezzeti bozulabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tavuk Ciğeri Kaç Kalori?

Tavuk Ciğeri Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Arnavut Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sebzeli Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Ciğer Tarifi ve Malzemeleri