Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması

Ciğer dolması, koyun veya kuzu gömleği arasında hazırlanan, iç pilav ile yapılan özel bir yemektir. Koyun gömleği, kuzunun karın zarıdır ve kasaplardan veya sakatat ürünleri satan yerlerden kolaylıkla temin edilebilir. Özel günlerde veya davetlerinizde sofralarınızı renklendirecek kadar güzel bir yemektir. Göründüğü kadar zahmetli bir yapımı da yoktur. Ciğer dolması, dana ya da kuzu ciğerinden yapılabilir ve ciğer sevmeyenler bile bu tarife bayılacaktır. Şimdi bu lezzetli tarifi birlikte hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Ciğer Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 350 gram dana ya da kuzu ciğeri
  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 adet koyun gömleği
  • Yarım demet dereotu
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 adet taze soğan
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • Yeteri kadar karabiber, tuz ve kuru nane

Ciğer Dolması Nasıl Yapılır?

İlk olarak koyun gömleğini yıkayın ve sıcak suyun içinde 1-2 saat kadar bekletin. Bu arada ciğerin sinirlerini ayıklayarak, zarını soyun. Bunları küçük boyda kuşbaşı şeklinde doğrayın. Bir tencerede ciğerleri suyunu çekene kadar pişirin.

Başka bir tencerenin içinde sıvı yağ ile birlikte küp şeklinde doğranan soğanları ve çam fıstıklarını pembeleşene kadar kavurun. İçine pirinci yıkayarak ekleyin. Pirinçler şeffaflaşana kadar kavurma işlemine devam edin. Bunun içine 1 su bardağı sıcak su, kuş üzümü, ince kıyılmış dereotu, ince doğranan taze soğanlar, tuz ve baharatları ekleyin. En son olarak içine ciğerleri ilave edin. Pirinçler suyu çekip yumuşayana kadar harcı pişirmeye devam edin.

Bu arada koyun gömleğini 4-5 eşit kare parçalara kesin. Her parçanın içine hazırladığınız ciğerli harçtan koyun. Bunu bohça kapatırmış gibi karşılıklı kenarları üzerine gelecek şekilde kapatın. Bunu ters çevirin ve içini yağladığınız fırın tepsisinin içine dizin. Tepsinin içine 1,5 su bardağı sıcak su koyarak, daha önceden 200 derece ısıtılmış olan fırında ciğer dolmaların üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarınca ciğer dolmayı sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ciğer Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Ciğer Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Güveçte Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Faydaları Nelerdir?

Ciğer Faydaları Nelerdir?

Ciğer Meze Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuzu Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri