Ciğer DolmasıCiğer dolması, koyun veya kuzu gömleği arasında hazırlanan, iç pilav ile yapılan özel bir yemektir. Koyun gömleği, kuzunun karın zarıdır ve kasaplardan veya sakatat ürünleri satan yerlerden kolaylıkla temin edilebilir. Özel günlerde veya davetlerinizde sofralarınızı renklendirecek kadar güzel bir yemektir. Göründüğü kadar zahmetli bir yapımı da yoktur. Ciğer dolması, dana ya da kuzu ciğerinden yapılabilir ve ciğer sevmeyenler bile bu tarife bayılacaktır. Şimdi bu lezzetli tarifi birlikte hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin. Ciğer Dolması İçin Gerekli Malzemeler
Ciğer Dolması Nasıl Yapılır?İlk olarak koyun gömleğini yıkayın ve sıcak suyun içinde 1-2 saat kadar bekletin. Bu arada ciğerin sinirlerini ayıklayarak, zarını soyun. Bunları küçük boyda kuşbaşı şeklinde doğrayın. Bir tencerede ciğerleri suyunu çekene kadar pişirin. Başka bir tencerenin içinde sıvı yağ ile birlikte küp şeklinde doğranan soğanları ve çam fıstıklarını pembeleşene kadar kavurun. İçine pirinci yıkayarak ekleyin. Pirinçler şeffaflaşana kadar kavurma işlemine devam edin. Bunun içine 1 su bardağı sıcak su, kuş üzümü, ince kıyılmış dereotu, ince doğranan taze soğanlar, tuz ve baharatları ekleyin. En son olarak içine ciğerleri ilave edin. Pirinçler suyu çekip yumuşayana kadar harcı pişirmeye devam edin. Bu arada koyun gömleğini 4-5 eşit kare parçalara kesin. Her parçanın içine hazırladığınız ciğerli harçtan koyun. Bunu bohça kapatırmış gibi karşılıklı kenarları üzerine gelecek şekilde kapatın. Bunu ters çevirin ve içini yağladığınız fırın tepsisinin içine dizin. Tepsinin içine 1,5 su bardağı sıcak su koyarak, daha önceden 200 derece ısıtılmış olan fırında ciğer dolmaların üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarınca ciğer dolmayı sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Ciğer dolması yapmayı düşündüğünüzde, koyun veya kuzu gömleği kullanarak hazırlanan bu özel yemeğin, özel günlerde nasıl sofraları renklendirdiğini duyduğunuzda, aklınıza hemen misafirlerinize sunmak için harika bir seçenek olduğu geliyor mu? İç pilav ile birleştirildiğinde, lezzetinin yanı sıra, ciğer sevmeyenlerin bile bayılacağı bir tarif ortaya çıkıyor. Bu tarifin zahmetli olmadığını duyduğunuzda, hemen denemek isteyeceğiniz bir lezzet olduğunu düşünüyor musunuz? Malzemeleri hazırlamaya koyulup, sıcak suyla bekletilen koyun gömleği ve özenle pişirilen ciğerlerin birleşimini hayal ettiğinizde, bu tarifin nasıl bir keyif vereceğini merak ediyor musunuz?
Cevap yazÖzel Günlerin Vazgeçilmezi
Yörük, ciğer dolmasının özel günlerde sofraları süslemesi gerçekten de muhteşem bir ayrıntı. Koyun veya kuzu gömleği ile hazırlanan bu lezzet, misafirlerinize sunmak için harika bir seçenek oluşturuyor.
Lezzetin Büyüsü
İç pilav ile birleştirildiğinde, ciğer sevmeyenlerin bile bayılacağı bir tarif çıkıyor ortaya. Bu lezzet, sadece damakları değil, aynı zamanda gözleri de şenlendiriyor.
Denemek İçin Sabırsızlanmak
Tarifin zahmetli olmadığını duyduğunuzda, hemen denemek isteyeceğiniz bir lezzet olduğunu düşünmek oldukça doğal. Malzemeleri hazırlamaya koyulup, sıcak suyla bekletilen koyun gömleği ve özenle pişirilen ciğerlerin birleşimi, gerçekten de harika bir deneyim sunacak.
Keyfinizi Artıracak
Bu tarife dair hayal ettikleriniz, yemek masasında oluşacak keyif dolu anlar için bir ön hazırlık niteliğinde. Deneyimlediğinizde, bu özel yemeğin nasıl bir tat sunacağını merakla bekliyor olacaksınız.