Dana Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Dana Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri

Dana Ciğer Sote

Dana ciğer sote yemeği, özellikle Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan bir yemek türüdür. Genellikle garnitürlerle birlikte servis edilir ve yapımı oldukça kolaydır. Besin değeri yüksek olan bu yemek, sağlıklı bir protein kaynağıdır. Eski dönemlerde bakır saçlarda pişirilirken, günümüzde teflon veya çelik tavalarda pişirilmeye başlanmıştır. Ancak bazı Anadolu illerinde hâlâ geleneksel bakır saç kullanımı devam etmektedir. Dana ciğer sote, genellikle pilav veya patates kızartması ile servis edilir ve çeşitli turşularla sunuma hazır hale getirilebilir. Türkiye'nin her bölgesinde tercih edilen bu yemek, özellikle Şanlıurfa'da şişe takılarak mangalda pişirilir ve bu yöntemle daha lezzetli hale gelir. Şimdi, bu lezzetli yemeğin nasıl hazırlandığını birlikte inceleyelim.

Dana Ciğer Sote Malzemeleri

  • 1 kilogram dana ciğer (yürekle karışık olacak)
  • 4-5 yemek kaşığı un
  • 1.5 çay kaşığı tuz
  • İki çay bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1.5 tatlı kaşığı pul biber
  • 1.5 tatlı kaşığı kimyon
  • 1.5 çorba kaşığı domates salçası
  • 1.5 çorba kaşığı biber salçası
  • 1.5 tatlı kaşığı sumak

Garnitürü İçin

  • 3 adet küp-küp doğranmış patates
  • 3 adet küp-küp doğranmış havuç
  • 3 adet kırmızı biber
  • 3 adet çarliston biber
  • 250 gram salatalık turşusu
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 1 kase yoğurt
  • Yarım limon
  • 3 diş sarımsak
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet kapya biber

Dana Ciğer Sote Nasıl Yapılır?

İlk olarak dana ciğerlerinin yağlarını ve zarlarını temizleyerek küp-küp doğrayın. Sonrasında bol suda yıkayın ve 15 dakika suda bekletin. Bekledikten sonra fazla suyunu alması için kağıt peçeteye serin. Üzerine 1.5 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırın. Ardından unu ekleyin ve her yere eşit dağılmasına özen göstererek karıştırın. Ciğerleri bir süzgece alarak fazla ununu atın. Ayrı bir teflon tencerede sıvı yağı kızdırın ve ciğerleri ekleyerek güzelce kızartın. Ciğerleri geniş bir servis tabağına alın.

Garnitür Nasıl Yapılır?

İlk olarak patates, biber ve havuçları küp-küp doğrayın. Ayrı bir teflon tencerede sıvı yağı kızdırın ve sebzeleri tek tek kızartıp servis tabağına alın. Diğer taraftan turşuları küp-küp doğrayın. Yoğurt, sarımsak ve mayonezi bir sos haline getirin. Tüm sebzeleri bu sosla karıştırın. Bu garnitür karışımını 20 dakika buzdolabında bekletin. Dana ciğer sote ile birlikte servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ciğer Sote Yapmanın Püf Noktaları

  • Ciğer, özellikle dana ciğeri kullanılıyorsa zar ve sinirleri güzelce temizlenmelidir.
  • Dana ciğeri mutlaka kızgın ve bol yağda kızartılmalıdır.
  • Dana ciğeri 3-3.5 dakikadan fazla pişirilmemelidir. Fazla pişirme ciğeri sertleştirir.
  • Daha lezzetli bir ciğer için kızartma yağından az bir miktar başka bir tavaya alınarak içine kırmızı biber eklenmeli ve biraz pişirilip, pişen ciğerin üzerine gezdirilmelidir.
  • Taze ciğer kullanmaya özen gösterilmelidir.
  • Ciğerlerin yıkanması aşamasına dikkat edilmelidir. Yıkadıktan sonra 10-20 dakika tuzlu veya limonlu suda bekletilmelidir.
  • Ciğeri pişirmeden önce bir gün buzdolabında bekletirseniz, etiniz daha lezzetli olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hayriye

09 Mayıs 2024 Perşembe

Alacağımı ciğerin taze olduğunu nasıl anlayabiliriz neyine dikkat etmemiz gerekir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Taze ciğerin parlak ve canlı bir renge sahip olması gerekir. Ayrıca kokusunun da taze olması, ağır ve kötü kokmaması önemlidir. Yüzeyinde yapışkanlık veya kayganlık olmamalı, dokusu sıkı ve elastik olmalıdır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tavuk Ciğeri Kaç Kalori?

Tavuk Ciğeri Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ciğer Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ciğer Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Edirne Ciğeri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Edirne Ciğeri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Dana Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri

Dana Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Arnavut Ciğeri Kaç Kalori?

Arnavut Ciğeri Kaç Kalori?

Güncel

Ciğer Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Ciğer Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Güncel

Ciğer Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğeri Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğeri Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Kaç Kalori?

Ciğer Kaç Kalori?

Ciğer Faydaları Nelerdir?

Ciğer Faydaları Nelerdir?

Sebzeli Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Şiş Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Şiş Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kaz Ciğeri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kaz Ciğeri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ciğer Kıyma Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Kıyma Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri