Ciğer Yemekleri Ciğer yemekleri, gerek meze olarak gerekse ana yemek olarak sıkça sofralarımızı süsler. Arnavut ciğerinden, ciğer şişe, ciğer dolma, ciğer yahni, ciğer kebabı, ciğer sote, ciğerli iç pilav, ciğerli omlet ve daha sayamadığımız kadar fazla ciğer yemekleri bulunmaktadır. Çoğu yörede en sevilen yemek türleri arasında yer alan ciğerin besleyici özelliği oldukça fazladır. Ancak ciğerin pişirme tekniğine dikkat edilmelidir. Piştiğinde kayış gibi olan, lezzetini kaybeden bir ciğer yememek için, verilen tariflerdeki püf noktalarına, ciğerin hazırlanma şekline özen göstermelisiniz. Özellikle ciğer yemekleri hazırlanırken ciğerin sinirlerinin temizlenmiş olmasına, zarının soyulmasına, ciğerin pişmeden önce yıkanmamasına dikkat etmelisiniz. Yağda kızartarak yaptığınız ciğer yemeklerinde bol miktarda yağ kullanmaya, ciğeri kızgın yağda kısa sürede pişirmeye çalışın. Bu şekilde lezzetli bir ciğer yiyebilirsiniz. Ciğer demir bakımından zengin bir besindir. Çocukların gelişme çağında ciğeri yemesine ve sevmesine çalışmalıyız. Sizler için değişik ciğer yemekleri tarifleri hazırladık. Bunların arasından beğendiklerinizi seçip pişirmenizi öneriyoruz. Arnavut Ciğeri İçin Gerekli Malzemeler
Garnitür Malzemeleri
Arnavut Ciğeri Nasıl Yapılır? Bu ciğer yemekleri arasında en sevilen ve en bilinen tariftir. Üstelik dikkatli olursanız, çok da lezzetli olur. Ancak dana ciğerinin sinirleri ve zarı temizlenmiş olmalı. Ciğeri küp şeklinde doğrayarak, bunları içine tuz serptiğiniz unla iyice unlayın. Bir yandan tavada sıvı yağı kızdırın. Yağın miktarını bol tutmalısınız. Ciğerleri kızgın yağda 3-5 dakika kavurduktan sonra servis tabağına alabilirsiniz. Bir yandan patatesleri de küp şeklinde doğrayarak kızartın. Servis tabağına bir yanda Arnavut ciğeri, bir yanda kızarmış küp patatesler, piyazlık doğranan maydanozla hazırlanmış soğanlar ve çeri domatesle birlikte sunum yapabilirsiniz. Afiyet olsun. Ciğer Kebabı İçin Gerekli Malzemeler
Ciğer Kebabı Nasıl Yapılır? Bu tarif Gaziantep mutfağına ait ciğer yemekleri arasındadır. Bu yörede cartlak kebabı olarak da bilinir. Kebabı ister mangalda, isterseniz yağda yapabilirsiniz. Eğer şiş olarak hazırlarsanız, mutlaka yemeseniz bile kuyruk yağını aralarda kullanmalısınız. Daha lezzetli bir ciğer yiyebilirsiniz. Sinirleri ayıklanmış, zarı soyulmuş ciğeri kuşbaşı doğrayın. Bunları rendelediğiniz soğan ve sarımsağın içinde terbiyeleyin. Bunu en az 2 saat dinlendirin. Ardından ciğerleri şişlere dizerek mangalda pişirin. Afiyet olsun. Ciğerli Omlet İçin Gerekli Malzemeler
Ciğerli Omlet Nasıl Yapılır? Kahvaltılarda herkesin tercih ettiği omleti de ciğerle yapabilirsiniz. Ülkemizde pek çok yörede kahvaltılarda bile tüketilen ciğeri bir de böyle denemelisiniz. Yine zarı ve sinirleri ayıklanmış olan kuzu ciğerini küçük doğrayın. Omlet tavanızın içine 1 yemek kaşığı tereyağı koyun. Yağ kızınca doğranmış ciğerleri atarak kavurmaya başlayın. Suyunu çekince küçük doğranmış domatesleri atın. Bunu 1-2 dakika daha ocakta tutun. Kasede ince kıyılmış maydanozu, karabiberi ve mısır ununu karıştırın. Başka bir kasede ise yumurtaları çırpın. Bunları ciğerin içine karıştırın. Tavaya yağ koyarak omlet malzemesini arkalı önlü kızartarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Anı
24 Temmuz 2024 ÇarşambaCiğeri pişirmeden önce yıkamanın lezzetini kaybettirdiğini söylemişsiniz, bu gerçekten doğru mu? Benim gibi ciğer severler için başka hangi püf noktalarını önerebilirsiniz?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaAnı, ciğerin lezzetini korumak için pişirmeden önce yıkamamak gerçekten önemli bir detay. Yıkamak ciğerin dokusunu ve tadını olumsuz etkileyebilir. Ciğerin lezzetini en iyi şekilde muhafaza etmek için taze ve kaliteli ciğer kullanmak, doğru şekilde dilimlemek ve uygun yağda kızartmak da önemlidir. Ayrıca, ciğeri pişirirken fazla baharat kullanmaktan kaçının; tuz ve karabiber gibi temel baharatlar yeterli olacaktır. Pişirme süresini de kısa tutarak ciğerin kurumasını önleyebilirsiniz. Bu püf noktalarına dikkat ederseniz, ciğerinizin lezzetini artırabilirsiniz. Afiyet olsun!