Ciğer Besin DeğeriCiğer, kuzu, sığır, tavuk ve kaz gibi hayvanların karaciğeri olup, insanlar tarafından besin olarak tüketilmektedir. Fırınlanarak, kavrularak, ızgarada, haşlanarak veya tavada pişirilen ciğer, diğer sakatatlardan böbrek ile de birlikte pişirilmektedir. Özellikle Orta Doğu ülkelerinde yaygın biçimde tüketilen ciğer, çeşitli baharatlar, soğan ve bazı sebzelerle harmanlanarak farklı şekillerde hazırlanabilir. Ciğerin Besin DeğerleriCiğer, protein, bakır, demir ve A vitamini açısından zengin bir hayvansal gıdadır. Bunlara ek olarak ciğer, aşağıdaki besin maddeleri bakımından da oldukça zengindir:
Özellikle bazı balık ciğerleri, besin değeri bakımından oldukça kıymetli bileşenler içerir. ProteinBir porsiyon ciğer, bedenin protein ihtiyacının yaklaşık %40'ını karşılar. Ciğerin içeriğinde bol miktarda bulunan protein, anne sütü üretimini sağlar. Ayrıca, ciğerin yüksek protein içeriği, dışarıdan bedene alınması gereken amino asit miktarını karşılamaktadır. Yaklaşık 100 gram ciğer, 25-30 gram miktarında protein barındırmaktadır. YağYaklaşık 100 gram sığır ciğeri, 193 kaloridir ve 6 gram yağ içermektedir. Aynı miktardaki kuzu ciğeri ise 223 kaloridir ve 9 gram yağ içermektedir. Ciğerin toplam yağ içeriği oranı düşüktür. KolesterolSağlıklı yetişkin bir insanın günlük yaklaşık olarak 300 miligram kadar kolesterol alması gerekmektedir. Bu durumda, 100 gram sığır ciğeri 401 miligram, 84 gram dana ve kuzu ciğeri 477 miligram, aynı miktar tavuk ciğeri ise 570 miligram miktarında kolesterol içermektedir. Vitamin B1268 gram sığır ciğeri, yetişkin bir bireyin günlük alması gereken B12 vitaminin %2000 miktarını karşılamaktadır. Vitamin B12, hayati önem taşıyan bir vitamindir. B12 vitamini, amino asit ve protein üretimini sağlar, homosistein düzeyini düzenler. A VitaminiErişkin bir kadının günlük alması gereken A vitamininin %917 miktarını ve erişkin bir erkeğin alması gereken A vitamininin %713 miktarını karşılamakta olan ciğer, organlar için hayati önem taşıyan çok iyi bir A vitamini kaynağıdır. Riboflavin açısından zengin olan ciğer, gıda metabolizmasını sağlar, göz ve cilt sağlığını korur. ÇinkoBir porsiyon ciğer, erişkin bir kadının günlük çinko ihtiyacının yaklaşık %121'ini, erişkin bir erkeğin günlük çinko ihtiyacınınsa yaklaşık %88'ini karşılar. Çinko, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren önemli bir mineraldir. Demir68 gram ciğer, erişkin bir erkeğin günlük alması gereken demir mineralinin yaklaşık %56'sını ve erişkin bir kadının günlük alması gereken demirin yaklaşık %25'ini karşılar. Ciğer, içeriğindeki demir sayesinde, akciğer sağlığını korur ve kan dolaşımını da düzenler. SelenyumYine 68 gram ciğer, erişkin bir bireyin günlük selenyum ihtiyacının yaklaşık %45'ini karşılar. Selenyum, hücre hasarlarına karşı bedeni korur. Bedendeki serbest radikallerle mücadele eder, antioksidan özelliğiyle kanser riskini azaltır. BakırCiğerin yapısında bulunan bir diğer mineral ise bakırdır. Bakır, birçok enzimin bileşenini oluşturur. Bakır minerali, antioksidan özelliğiyle bedeni serbest radikallerin zararlarına karşı korur. Ekstra BilgilerCiğerin besin değeri, tüketim şekline ve pişirme yöntemine göre değişiklik gösterebilir. Ciğerin yüksek vitamin ve mineral içeriği, bazı sağlık sorunları olan bireyler için dikkatli tüketilmesi gereken bir besin olabilir. Örneğin, yüksek kolesterol problemi olan bireyler ciğeri ölçülü tüketmelidir. Ayrıca, ciğerin taze ve güvenilir kaynaklardan temin edilmesi de önemlidir. Taze ciğer, maksimum besin değerine sahiptir ve sağlığınız açısından daha faydalıdır. |
Kalp hastasıyım ve fazla kırmızı et tüketemiyorum ciğer kırmızı et gibi klostrolümü arttırırmı?
Cevap yazÖncelikle kırmızı et sizin klostrolünüzü gerçekten yükseltir çünkü protein miktarı çok yüksek bir besin ayrıca yağ miktarıda çok fazla olduğunu için kırmızı etten uzak durun ve doktorunuza gözükmeyi unutmayın
Merhabalar, kalp hastası olmanız beslenmenize çok fazla dikkat etmeniz, tansiyonunuzu yükseltecek şeylerden kaçınmanızı gerektirir. Kırmızı et ve ciğer tüketimi kolesterolünüzü yükseltir. Bu kolesterol yüksekliği damarların çeperlerinde kısmi daralmalara sebep olacağı için kalbinize yeterli gitmesi gereken kanı ilk baş çoksa az olsa azaltır. Bunun için hayvansal gıda tüketimini sınırlamanız gereklidir.