Ciğer Besin Değeri Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Ciğer Besin Değeri Nelerdir?

Ciğer Besin Değeri

Ciğer, kuzu, sığır, tavuk ve kaz gibi hayvanların karaciğeri olup, insanlar tarafından besin olarak tüketilmektedir. Fırınlanarak, kavrularak, ızgarada, haşlanarak veya tavada pişirilen ciğer, diğer sakatatlardan böbrek ile de birlikte pişirilmektedir. Özellikle Orta Doğu ülkelerinde yaygın biçimde tüketilen ciğer, çeşitli baharatlar, soğan ve bazı sebzelerle harmanlanarak farklı şekillerde hazırlanabilir.

Ciğerin Besin Değerleri

Ciğer, protein, bakır, demir ve A vitamini açısından zengin bir hayvansal gıdadır. Bunlara ek olarak ciğer, aşağıdaki besin maddeleri bakımından da oldukça zengindir:

  • Çinko
  • Manganez
  • Riboflavin
  • Tiamin
  • Niasin
  • B6 vitamini
  • Folat
  • B12 vitamini
  • D vitamini
  • C vitamini
  • Pantotenik asit
  • Fosfor
  • Selenyum
Özellikle bazı balık ciğerleri, besin değeri bakımından oldukça kıymetli bileşenler içerir.

Protein

Bir porsiyon ciğer, bedenin protein ihtiyacının yaklaşık %40'ını karşılar. Ciğerin içeriğinde bol miktarda bulunan protein, anne sütü üretimini sağlar. Ayrıca, ciğerin yüksek protein içeriği, dışarıdan bedene alınması gereken amino asit miktarını karşılamaktadır. Yaklaşık 100 gram ciğer, 25-30 gram miktarında protein barındırmaktadır.

Yağ

Yaklaşık 100 gram sığır ciğeri, 193 kaloridir ve 6 gram yağ içermektedir. Aynı miktardaki kuzu ciğeri ise 223 kaloridir ve 9 gram yağ içermektedir. Ciğerin toplam yağ içeriği oranı düşüktür.

Kolesterol

Sağlıklı yetişkin bir insanın günlük yaklaşık olarak 300 miligram kadar kolesterol alması gerekmektedir. Bu durumda, 100 gram sığır ciğeri 401 miligram, 84 gram dana ve kuzu ciğeri 477 miligram, aynı miktar tavuk ciğeri ise 570 miligram miktarında kolesterol içermektedir.

Vitamin B12

68 gram sığır ciğeri, yetişkin bir bireyin günlük alması gereken B12 vitaminin %2000 miktarını karşılamaktadır. Vitamin B12, hayati önem taşıyan bir vitamindir. B12 vitamini, amino asit ve protein üretimini sağlar, homosistein düzeyini düzenler.

A Vitamini

Erişkin bir kadının günlük alması gereken A vitamininin %917 miktarını ve erişkin bir erkeğin alması gereken A vitamininin %713 miktarını karşılamakta olan ciğer, organlar için hayati önem taşıyan çok iyi bir A vitamini kaynağıdır. Riboflavin açısından zengin olan ciğer, gıda metabolizmasını sağlar, göz ve cilt sağlığını korur.

Çinko

Bir porsiyon ciğer, erişkin bir kadının günlük çinko ihtiyacının yaklaşık %121'ini, erişkin bir erkeğin günlük çinko ihtiyacınınsa yaklaşık %88'ini karşılar. Çinko, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren önemli bir mineraldir.

Demir

68 gram ciğer, erişkin bir erkeğin günlük alması gereken demir mineralinin yaklaşık %56'sını ve erişkin bir kadının günlük alması gereken demirin yaklaşık %25'ini karşılar. Ciğer, içeriğindeki demir sayesinde, akciğer sağlığını korur ve kan dolaşımını da düzenler.

Selenyum

Yine 68 gram ciğer, erişkin bir bireyin günlük selenyum ihtiyacının yaklaşık %45'ini karşılar. Selenyum, hücre hasarlarına karşı bedeni korur. Bedendeki serbest radikallerle mücadele eder, antioksidan özelliğiyle kanser riskini azaltır.

Bakır

Ciğerin yapısında bulunan bir diğer mineral ise bakırdır. Bakır, birçok enzimin bileşenini oluşturur. Bakır minerali, antioksidan özelliğiyle bedeni serbest radikallerin zararlarına karşı korur.

Ekstra Bilgiler

Ciğerin besin değeri, tüketim şekline ve pişirme yöntemine göre değişiklik gösterebilir. Ciğerin yüksek vitamin ve mineral içeriği, bazı sağlık sorunları olan bireyler için dikkatli tüketilmesi gereken bir besin olabilir. Örneğin, yüksek kolesterol problemi olan bireyler ciğeri ölçülü tüketmelidir.

Ayrıca, ciğerin taze ve güvenilir kaynaklardan temin edilmesi de önemlidir. Taze ciğer, maksimum besin değerine sahiptir ve sağlığınız açısından daha faydalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Dilşükufe

23 Nisan 2024 Salı

Kalp hastasıyım ve fazla kırmızı et tüketemiyorum ciğer kırmızı et gibi klostrolümü arttırırmı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Baturalp

Öncelikle kırmızı et sizin klostrolünüzü gerçekten yükseltir çünkü protein miktarı çok yüksek bir besin ayrıca yağ miktarıda çok fazla olduğunu için kırmızı etten uzak durun ve doktorunuza gözükmeyi unutmayın

2. Cevap
cevap

Uçhan

Merhabalar, kalp hastası olmanız beslenmenize çok fazla dikkat etmeniz, tansiyonunuzu yükseltecek şeylerden kaçınmanızı gerektirir. Kırmızı et ve ciğer tüketimi kolesterolünüzü yükseltir. Bu kolesterol yüksekliği damarların çeperlerinde kısmi daralmalara sebep olacağı için kalbinize yeterli gitmesi gereken kanı ilk baş çoksa az olsa azaltır. Bunun için hayvansal gıda tüketimini sınırlamanız gereklidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ciğer Kaç Kalori?

Ciğer Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaz Ciğeri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kaz Ciğeri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dana Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Dana Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Saç Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Saç Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Arnavut Ciğeri Kaç Kalori?

Arnavut Ciğeri Kaç Kalori?

Güncel

Fırında Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Ciğer Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Faydaları Nelerdir?

Ciğer Faydaları Nelerdir?

Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Şiş Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Şiş Tarifi ve Malzemeleri

Dana Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri

Dana Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Tava Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Tava Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri