Ciğer Protein Ciğer, protein açısından en besleyici gıdalardan biridir. Kümes ve memeli hayvanların ciğerleri, yiyecek olarak tüketildiğinde hem lezzetli hem de besleyici bir öğün sunar. Tavuk, kaz, dana, kuzu ve sığır ciğerleri güvenle tüketilebilir. Ciğer, ızgara, haşlama ya da kavrularak tüketilebilir. Ciğerde demir, bakır, protein ve A vitamini bolca bulunur. Ayrıca D vitamini, C vitamini, çinko ve manganez açısından da çok zengindir. Besin değeri açısından çok kıymetli olan bu gıda, çocukların fiziksel gelişimini de olumlu yönde etkiler. Ciğerin Faydaları Nelerdir? Besin değeri yüksek olan ciğer, insan sağlığına çok faydalıdır. Özellikle B12 vitamini ve diğer vitaminler açısından zengin olan ciğerin bir diğer özelliği ise bol miktarda protein içermesidir. Vücudun ihtiyacı olan proteini karşılar ve A vitamini depolarını doldurur. İçeriğinde bulunan riboflavin sayesinde cildi besler ve korur. Hücre yenilenmesini destekler, kardiyovasküler hastalıkların oluşma riskini azaltır. Bağışıklığı güçlendirerek metabolizmayı hızlandırır. Harika bir selenyum kaynağı olan ciğer, kan hücrelerinin sağlıklı olmasını desteklerken anemi oluşumunu engeller. Sinir sistemini korur ve beyin sağlığına faydalıdır. 1. Protein Kaynağı: Ortalama bir porsiyon ciğerde bulunan protein, vücudun günlük ihtiyacının %40'ını karşılamaktadır. Protein, hücre yapısı ve sağlığı açısından önemlidir. Hücreyi besleyen ve hücrede bulunan enerjinin açığa çıkmasını sağlayan enzimlerin oluşmasını sağlayan protein, aynı zamanda antikor oluşumunu da desteklemektedir. Ayrıca emziren annelerin süt artışını da olumlu yönde etkileyen ciğer, protein deposu olarak bu anlamda da çok etkilidir. İnsan vücudunda 21 adet amino asit bulunur. Bu asitlerin 12 tanesini vücut üretirken kalan 9 amino asit, besin yoluyla vücuda alınmaktadır. Ciğer, protein yapısı bakımından zengin olmasıyla amino asitlerin vücuda kazandırılmasını sağlar. Hücre büyümesi ve onarılması sürecini destekleyen ciğer, sağlıklı bir yaşam için önemli gıdalardan biridir. 2. Hayvansal Yağ: Ciğerde sağlığa zararlı oranda hayvansal yağ bulunmaz. 84 gram sığır ciğerinde 5 gram yağ bulunur. Aynı oranda kuzu ciğerinde ise 7 gram yağ bulunur. 3. Kolesterol: Sağlıklı bir bireyin günlük alması gereken kolesterol miktarı 300 mg'dır. 84 gram sığır ciğerinde 337 mg, dana ciğerinde ise 430 mg kolesterol bulunur. Böylece vücudun kolesterol ihtiyacı ciğer sayesinde doğal yollardan alınmış olur. 4. Vitamin: Bir porsiyon ciğer, günlük B12 vitamin ihtiyacının %2000 oranında karşılar. B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini sağlayan ve sinir sistemini koruyan önemli bir vitamindir. Ayrıca homosistein seviyesini düzenleyen bu vitamin, kalp damar sağlığını da korumaktadır. Ciğer, yetişkin bir kadının günlük A vitamini ihtiyacının %917'sini, yetişkin bir erkeğin ise %713'ünü karşılamaktadır. A vitamini, organlar için değerlidir. Hücreler arasındaki iletişimin sağlanması, cilt ve göz sağlığının korunması ve bağışıklığın güçlenmesi açısından önemlidir. 5. Mineral Kaynağı: Ortalama bir porsiyon ciğer, bir kadının günlük çinko ihtiyacının %121'ini, erkeğin ise %88'ini karşılamaktadır. Çinko, bağışıklığı güçlendiren bir mineraldir. Ayrıca hücre yenilenmesini sağlar. Gebelikte yeterli miktarda alınan çinko, ceninin çocukluk ve ergenlik dönemindeki tat alma duygusunun gelişmesini sağlar. Ciğer, protein kaynağı olmasının yanı sıra demir kaynağıdır. Demir, hücrelere oksijen taşınmasını destekler ve akciğer sağlığının korunmasını sağlar. Bir porsiyon ciğerde bulunan demir, günlük ihtiyacın %56'sını karşılamaktadır. Ayrıca ciğer, selenyum açısından da zengin bir besindir. Selenyum minerali, hücreyi hasarlara karşı korur, tiroit bezlerinin sağlıklı çalışmasını sağlar ve bağışıklığı destekler. Bir porsiyon ciğer, günlük selenyum ihtiyacının %45'ini karşılamaktadır.
|