Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sote

Ciğer sote, Türk mutfağında sıklıkla tercih edilen, lezzetli ve besleyici bir yemektir.

Ciğer sote, genellikle garnitürlerle birlikte servis edilen ve oldukça popüler olan bir yemek çeşididir. Bu yemek, kolay yapımı ve az işlem gerektirmesi sebebiyle mutfaklarda sıkça tercih edilir. Dana ciğer, içerdiği besinler sayesinde oldukça sağlıklı ve lezzetli bir alternatiftir. Geçmişte bakır saçlarda pişirilen dana ciğer, günümüzde teflon veya çelik tavalar kullanılarak da hazırlanabilir, ancak Anadolu'nun bazı bölgelerinde hala geleneksel yöntemlerle pişirilmeye devam etmektedir. Dana ciğer genellikle pilav ya da patates kızartması ile sunulur ve garnitürler ile turşularla zenginleştirilir. Türkiye'nin her yöresinde beğenilen bu yemek, özellikle Kahramanmaraş'ta şişe takılarak mangalda pişirilir ve bu yöntemle daha da lezzetli hale gelir. Şimdi, bu lezzetli yemeğin nasıl hazırlandığını inceleyelim.

Ciğer Sote Malzemeleri

  • 750 gram dana ciğer (yürekle karışık olacak)
  • 5-6 yemek kaşığı un
  • 1.5 çay kaşığı tuz
  • Üç çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 2.5 tatlı kaşığı sumak

Garnitürü İçin

  • 1 adet küp küp doğranmış patates
  • 1 adet küp küp doğranmış havuç
  • 1 adet kırmızıbiber
  • 1 adet çarliston biber
  • 350 gram salatalık turşusu
  • 4 yemek kaşığı mayonez
  • 2 kase yoğurt
  • 2 yarım limon
  • 4 diş sarımsak
  • 3 su bardağı sıvı yağ
  • 2.5 tatlı kaşığı tuz
  • 3 adet kapya biber

Ciğer Sote Nasıl Yapılır?

İlk olarak dana ciğerlerinin yağlarını ve zarlarını güzelce temizleyin, ardından ufak ufak doğrayın. Daha sonra bol suda yıkayın ve 20 dakika suda bekletin. Bekledikten sonra ciğerleri kağıt havlu üzerine alarak fazla suyunu akıtın ve üzerine 2 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırın. Tuzlu karışımın üzerine unu ilave edin ve her yere eşit miktarda dağılmasını sağlayın. Ardından ciğerleri bir süzgece alarak fazla ununu atın. Başka bir teflon tavada sıvı yağı kızdırın ve ciğerleri ekleyerek güzelce kızartın. Kızaran ciğerleri geniş bir servis tabağına alın.

Garnitür Nasıl Yapılır?

Öncelikle patates, biber ve havuçları ufak ufak doğrayın. Ayrı bir çelik tencerede sıvı yağı kızdırın ve sebzeleri birer birer kızartıp geniş bir servis tabağına alın. Diğer yandan turşuları küçük küçük doğrayın. Yoğurt, sarımsak ve mayonezi bir sos kıvamına getirin. Tüm sebzeleri ve turşuları sarımsaklı, mayonezli ve yoğurtlu sosun içerisine ekleyerek güzelce karıştırın. Bu garnitürü 25 dakika buzdolabında bekletin. Ciğer sote servise hazır.

Afiyet olsun.

Ciğer Sote Püf Noktası

  • Ciğer, eğer tavuk ciğeri değilse, kesinlikle zar kısmı ve sinirleri güzelce temizlenmelidir.
  • Dana ciğeri mutlaka kızgın ve bol yağ içinde kızartılmalı veya kavrulmalıdır.
  • Dana ciğeri 4-4.5 dakikadan fazla pişirilmemelidir. Aksi halde ciğer sertleşir.
  • Daha lezzetli bir ciğer için kızartma yağından çok az bir miktar başka bir teflon tavaya alınarak içine kırmızıbiber eklenmeli ve biraz pişirilip ciğerin üzerine eklenmelidir.
  • Tavuk ciğeri veya et ciğeri tercih ederken mutlaka taze ciğer tercih edilmelidir.
  • Ciğerlerin yıkanması aşamasına dikkat edilmelidir. Yıkadıktan sonra 10-20 dakika tuzlu veya limonlu suda bekletilmelidir.
  • Ciğeri pişirmeden önce bir gün buzdolabında bekletirseniz, et daha lezzetli olur ve daha lezzetli bir yemek hazırlamış olursunuz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Soğanlı Ciğer Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Soğanlı Ciğer Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğeri Besin Değeri Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Tavuk Ciğeri Besin Değeri Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Arnavut Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Nasıl Kavrulur?

Ciğer Nasıl Kavrulur?

Tavuk Ciğeri Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğeri Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dana Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri

Dana Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuzu Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ciğer Faydaları Nelerdir?

Ciğer Faydaları Nelerdir?

Ciğer Saç Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Saç Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğeri Kaç Kalori?

Tavuk Ciğeri Kaç Kalori?

Tavuk Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Kaç Kalori?

Ciğer Kaç Kalori?

Ciğer Tava Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Tava Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Ciğeri Kaç Kalori?

Arnavut Ciğeri Kaç Kalori?

Tavuk Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Meze Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Meze Tarifi ve Malzemeleri