Ciğer enfeksiyonu, akciğerin iltihaplanması olarak tanımlanır ve akciğer enfeksiyonu olarak da bilinir. Ciğer enfeksiyonu verdiği rahatsızlık nedeniyle akciğerleri hava yolları gibi bir çok organı etkileyebilen, hastalarda büyük rahatsızlığa neden olan Pnömonia, kataralis, influenza, Mikoplazmalar, Klamidya, Lejyonella enfeksiyonları gibi nedenler nedeniyle gelişen tedavi edilebilen toplumda sık rastlanılan bir hastalıktır. Ciğer enfeksiyonu ağrılı ve rahatsız edici bir durumdur ve zamanında önlem alınmazsa ciddi problemlere yol açabilir.
Ciğer Enfeksiyonunun Belirtileri Ve Nedenleri
Bakteriyel Ciğer Enfeksiyonu
- Akciğerde iltihaplanma
- Öksürük
- Balgam artışı
- Nefes darlığı
- Ateş
- Titreme
- Ağrı-sızı
- Yorgunluk
- İdrar yolu Enfeksiyonu
- Ciltte tahriş
- Ciltte kuruluk
- Virüs Kaynaklı Ciğer Enfeksiyonu
- Öksürük
- Boğaz ağrısı
- Hafif ateş
- Burun Akıntısı
- Nefes almada güçlük
- Ciddi durumlarda dudaklarda morarma
Mantar Kaynaklı Ciğer Enfeksiyonu
Mantarların neden olduğu ciğer enfeksiyonu zatürre ve grip benzeri bir duruma neden olabilir. Bu enfeksiyonun en yaygın olarak görülen belirtileri hafif ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, soğuk algınlığı, kas ağrısı, yorgunluk, baş ağrıması, nefes darlığı ve fazla balgam üretimidir.
Diğer Belirtiler
Viral veya bakteriyel ciğer enfeksiyonuna yakalanmış bir kişide ciddi yüksek ateş, nefes almada fazla zorlanma, balgamın renginde ve dokusunda değişim olması, öksürürken ya da derin nefes alırken göğüste ağrı ve sıkışma görülebilir.
Ciğer Enfeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur
Ciğer enfeksiyonu tanısı fizik muayene ve laboratuar testleri ile tecrübeli doktorlar tarafından rahatlıkla konulabilir. Akciğer muayenesi, akciğer filmleri gibi tanı yöntemleri ciğer enfeksiyonu tanısında en sık kullanılan tanı testleridir. Ancak özellikle çocuklarda tüm testlere rağmen ciğer enfeksiyonu tanısı koymak oldukça zordur.
Ciğer Enfeksiyonu İçin Alınabilecek Önlemler
Bir akciğer sorunu bulaşıcı ve oldukça ciddi bir sorun olabilir. Mümkünse bu tip enfeksiyona yakalanmış olan kişilerden uzak durmaya çalışmalısınız. Eğer yakın durmanız gerekiyorsa o zaman maske ve benzeri ürünleri kullanmanız tavsiye edilir.
Ciğer Enfeksiyonu Tedavisi
Ülkemizde ve dünyada kullanılan çeşitli ciğer enfeksiyonu tedavileri vardır. Ciğer iltihabına yakalandığınız zaman evinizde uygulayacağınız herhangi bir şifalı bitki ile tedavisi söz konusu olmayacaktır. Eğer ciğer iltihabı şikayetleriniz varsa, bir an önce hastaneye gitmeniz gerekmektedir. Doktorun uygulayacağı tedaviler sayesinde, hastalığın ilerlemesi duracak ve çok rahat olmanızı sağlayacaklardır. Doktor yapacağı muayenede anlayabilir ama anlamadığı zamanlarda mutlaka, göğüs filmi çekilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda zift rengine benzer balgamın test edilmesi gerekmektedir. Size gerekli görülürse, mutlaka ilaç tedavisi uygulanması gerekmektedir. Hastanın eski sağlığına kavuşması için gerekirse, hastanede tedavi olması gerekmektedir. Ciğer iltihabı eğer çok ilerlediği durumlarda, hasta oksijen alamayacaktır. Bu yüzden gerekli görüldüğü zaman oksijen desteği verilmesi gerekmektedir. Eğer hastalık henüz yeni başlamış ise, mutlaka antibiyotik tedavisi kullanılması ve tedavi bitimine kadar doktor gözetiminde olunması gerekmektedir.